Bij een online presentatie wil je van het scherm afspatten. En de aandacht van je publiek vasthouden zodat ze helemaal met je meegaan in wat jij van ze wil. Je wil ze verleiden om jouw ideeën over te nemen.

Maar hoe doe je dat? In het echte leven verleid je met je ogen. Maar dat valt tijdens videobellen niet mee. Want bij een online meeting in de camera kijken, is best lastig.

Sprekers kijken zo’n 40% van de tijd naar het gezicht van hun gesprekspartner. Luisteraar zelfs zo’n 75% van de tijd. Maar is dat online ook handig? Nee, zeggen onderzoekers, want dat maakt dat je publiek minder positief op je reageert en je boodschap minder goed overkomt.

Rol van oogcontact

 

Waarom? Dat heeft alles te maken met de rol van oogcontact. Als je online naar de gezichten van je gesprekspartners kijkt dan krijg je geen oogcontact. Want oogcontact ontstaat op een webcamera alleen als je in de camera kijkt. Echter, zodra je dat doet kan jij de ander niet meer zien. Dus is in de camera kijken niet iets waar je automatisch toe geneigd bent en in de praktijk maak je dus erg weinig oogcontact.

 

Ogen vergroten eerlijkheid

En het is juist dat oogcontact die zoveel met ons doet. Eén van de recente klassiekers in psychologisch onderzoek is het onderzoek uit 2006 van Melissa Bateson naar de theedrink gewoontes van haar collega’s aan de psychologiefaculteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk. Om precies te zijn: de vraag of ze wel keurig betalen voor hun thee.

De faculteit heeft een donatiebox en zonder medeweten van haar collega’s hield Bateson bij in hoeverre er daadwerkelijk werd gedoneerd. Ze veranderde 10 weken lang één variabele: de donatieposter werd om de week voorzien van ofwel een afbeelding van twee ogen, ofwel van enkele bloemen.

Dat had een enorm effect: in de weken dat er ogen op zaten werd er bijna 3x zoveel gedoneerd als de andere weken!

Lees het volledige artikel van dr. Esmeralda Kleinreesink op Frankwatching.


Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

P.S.

De Nationale Bedrijvenlijst, gebruik deze link om de gratis webapp te installeren.

Delen is leuk