Het mag weer: Netwerken in Real Life

Weet je het nog? Kan je het nog? Twijfel je soms over de eerste indruk die je achterlaat? Hoe maak indruk in die eerste seconde?

In dit artikel help ik je even om weer in real life te gaan netwerken.

Nog voordat je een hand gegeven hebt en de eerste woorden hebt uitgesproken vormt men onbewust al een mening over jou. Zelfs de meest ervaren verkopers vragen zich soms af waarom een gesprek misloopt. Ga je op bezoek bij een relatie of naar een bijeenkomst, congres of evenement is je uiterlijk, je uitstraling en je kleding het eerste wat men ziet.

Steek tijd in je kleding

Een belangrijk onderdeel van je uitstraling: de kleren en accessoires die je kiest. Een zonnebril op? Een gouden horloge? Het vormen meteen sterke signalen waarmee je klant je in een hokje kan plaatsen. Draag comfortabele kleding, kleding die bij je past en waar je je lekker in voelt, kijk na of de kleding schoon is en er bijvoorbeeld geen vlekken op zitten. Zitten je schoenen lekker en zijn ze gepoetst? Steek meer tijd in de keuze van je outfit. Kies bewuster voor een stijl en accessoires die jou doen opvallen.

Stem je kleding af op je relaties. Bedenk daarbij dat je relaties ook een verwachtingspatroon heeft, van een kunstschilder verwacht men geen driedelig kostuum of een mantelpakje.

De persoonlijke hygiëne

Vermijd bijvoorbeeld slechte adem, roos en transpiratie. Nagels met rouwranden vallen altijd op. Bedenk ook dat deodorant of parfum niet mag overheersen. Het is aan te bevelen om bijvoorbeeld een reserve overhemd mee te nemen. Het is soms heerlijk om een schoon overhemd aan te trekken, je voelt je dan ook direct weer beter. Zelf heb ik een standaard een setje in de auto liggen met een tandenborstel, tandpasta, after shave, deodorant, schoenpoetsmiddel en een schoon overhemd.

Check altijd de spiegel

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten dit. Ze gaan een gesprek in, terwijl ze daarvoor een lunch hebben gehad of een kop koffie in de auto hebben gedronken. Kijk altijd eerst even in de spiegel. Check of er niets tussen je tanden zit en zorg dat er geen vlekken op je kleding zitten.

Zorg voor een goed conditie

Als je in topconditie bent, dan straal je dat automatisch uit naar je gesprekpartner. Misschien zou je wat vaker borrels moeten overslaan en een abonnement moeten nemen op de sportschool. Of hijs je in een trainingspak en ga een blokje om rennen, voordat je ’s avonds op de bank neerploft. Als je een fitte en energieke indruk op iemand hebt, dan is de kans groter dat men je sympathiek en betrouwbaar vindt.

Verdiep je in de verwachting van de ander

Misschien ben een creatieveling die altijd op gympen loopt of zich juist als een dandy kleedt? Wees je ervan bewust dat iedere branche haar eigen normen heeft als het gaat om kleding. In sommige bedrijfstakken is men veel conservatiever dan de andere. Loop bij voorkeur met een stropdas bij een verzekeraar of bank binnen als je er komt voor een opdracht. Blijf wel bij jezelf ook een bankdirecteur heeft een bepaalde verwachting als het gaat om uiterlijk en kleding van een creatieveling. Ook hier geldt zorg dat je kleding schoon is.

Weet waar je voor komt

Mensen hebben een soort zesde zintuig voor het oppikken van twijfel. Ook al heb je gewoon een kennismakingsgesprek ‘om te kijken of je iets v oor elkaar kan betekenen’ zorg ervoor dat jij weet waar je voor komt. Laat de ander weten wat het doel van het gesprek is en weet ook wat het doel van de ander is. Schud nooit iemands hand voordat je weet wat je doel is van het gesprek. Wat wil je bereiken?

Geef een stevige hand

Dit moet je natuurlijk niet overdrijven, maar zorg ervoor dat je op een overtuigende manier iemands hands schudt. Niets is zo dodelijk als iemand een ‘slap handje geven’. Glimlach en kijk bij het geven van een hand de ander in de ogen. Het is belangrijk om plezier uit te stralen.

Oefen je binnenkomst

Iemand die weet wat hij doet en daarbij natuurlijk overkomt, heeft de sleutel tot een goede eerste indruk in handen. Wat misschien het allerbelangrijkste is daarbij: oefen je entree. Hoe vaker je die handdruk en openingszin voor jezelf hebt opgezegd hoe meer het een automatisme wordt en dus natuurlijk overkomt. Probeer na afloop van een gesprek ook te analyseren hoe je binnenkomst was en of je het een volgende keer anders zou moeten doen.

Succes met je volgende gesprek.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

 


"Anders dan Anderen" Hét sociale netwerk voor ondernemers.

De Nederlandse Netwerk App is zonder hinderlijke reclameboodschappenÉn waar jouw activiteiten worden niet vastgelegd.

 

Aanbiedingen op de Nationale Bedrijvenlijst

Delen is leuk