Als er al een geheim voor succes is, dan is dat het vermogen om dingen te bekijken vanuit het oogpunt van iemand anders.

Om te ontvangen (gunning) dient men oprecht belangstelling te hebben voor een ander. De ander de juiste en oprechte aandacht te geven, wat je voor hem of haar kan betekenen en hoe je hem of haar kan helpen.

Netwerken is relatiemanagement: Sta daarom eens stil bij de ander en vraag jezelf dan af:

Hoe is mijn eigen gedrag en handelswijze als het gaat om interactief netwerken.

Wanneer heb ik voor het laatst iemand gevraagd of ik iets voor hem of haar kan betekenen.

Hoe vaak sta ik stil bij de wensen en verlangens van bijvoorbeeld mijn partner, kinderen, mijn zakenrelaties, vrienden of kennissen.

Wat zijn mijn concrete doelstellingen in het investeren in relaties, wat zijn daarbij mijn uitgangspunten.

Kan ik precies vertellen hoe mijn netwerk eruitziet, welke mensen, welke doelgroepen en welke relatie ik met deze mensen heb.

Wat weet ik van mijn contacten, wat houdt ze bezig en in hoeverre houd ik me daarmee bezig.

Hoe vaak denk ik dan aan wat een ander wil, hoe ik kan helpen en wat ik zelf wil.

Als ik tijdens gesprekken iets opvang wat voor één van mijn relatie van belang kan zijn, beveel ik dan mijn relatie aan.

In hoeverre speelt het gedrag van anderen in rol in mijn eigen opstelling, word ik daardoor beïnvloed of is mijn opstelling altijd hetzelfde, ongeacht hoe men mij behandelt.

Staan jouw belangen of die van de ander voorop?

Behandel je iedereen zoals jezelf behandelt wilt worden?

Hoe vaak heb ik contact met de relaties in mijn netwerk, staan de contactmomenten op mijn agenda?

Spreek ik wel eens met een relatie zonder over zaken te praten, bel ik met mijn relatie over zijn of haar persoonlijke situatie?

Door deze vragen aan jezelf te stellen en te beantwoorden kom je er ook achter aan welke punten je moet gaan werken om je netwerkvaardigheden te verbeteren.

Een paar geheimen van een van de beste netwerkers ter wereld. 

Fortune Magazine riep Adam Rifkin vanwege de miljoenen mensen in zijn netwerk in 2011 uit tot de beste netwerker in Silicon Valley. Wat kunnen we van hem leren?

Het is beter om te geven dan te krijgen.

Zoek naar dingen die je kan doen voor anderen, zoals het delen van kennis of hen voorstellen aan interessante mensen. Geef nooit met het oogmerk om terug te krijgen, maar toon echte interesse in wat je gemeenschappelijk hebt. Netwerken is bovendien een fantastische gelegenheid om te leren van anderen. Stel dus zo veel mogelijk vragen.

Wat doen de meeste mensen fout?

De meeste mensen proberen te snel een relatie te bouwen. Vertrouwen opbouwen is een langzaam proces, waarvoor geen trucjes bestaan. Vergeet ook nooit je contacten op te volgen. Bedenk dat elke interactie een klein beetje je relatie verbetert, zelfs als je niet altijd een antwoord op je vragen krijgt.

Hoe bouw je een groot netwerk zonder contact te verliezen met iedereen?

Stel prioriteiten en zoek speciale gelegenheden om connecties te maken met mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ze altijd benaderen wanneer je interessante informatie voor hen hebt of wanneer je ze aan iemand anders kan voorstellen die voor hen van nut kan zijn. Je toont daarmee aan dat ze belangrijk voor je zijn.

Netwerken is een vaardigheid die iedereen kan leren en daarbij zijn oefening en discipline vereist:

Maak er een gewoonte van om elke dag aan je netwerk te bouwen, probeer echter niet te veel tegelijkertijd te doen. Vraag je af en toe af welke twee mensen elkaar zouden moeten kennen en breng ze met elkaar in contact. Vraag hen achteraf of die introductie vruchten heeft afgeworpen zodat je beter wordt in het maken van connecties.

Welke 5-10 mensen zou je om advies vragen? Dat zijn de relaties waar je nu aan moet werken. Kijk naar de 5-10 mensen met wie je de voorbije drie maanden de meeste tijd hebt doorgebracht.

Ben je tevreden over de manier waarop zij invloed hebben op jouw activiteiten?  Zoek en vind anderen in dezelfde groep en investeer in die relaties. Ben je niet tevreden, verander dan je gewoontes en/of je doelgroep.

Het gaat hier te ver om diep op de geheimen van een netwerker in te gaan, neem voor vragen contact met me op, ik sta je graag te woord.

Veel succes met het netwerken.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

06-4215 1171

Dynamisch zoeken naar bedrijven zonder hinderlijke reclame.

Ook jij kan gebruik maken van kortingen en aanbiedingen op de Bedrijvenlijst

Je wordt niet gevolgd en er worden geen gegevens van je bewaard, je privacy is gewaarborgd.

Meld je hier aan voor de gratis webapp en zet de Nationale Bedrijvenlijst op je iPhone of Smartphone te zetten.


 

Delen is leuk