Geheimen van een van de beste netwerkers ter wereld.

Fortune Magazine riep Adam Rifkin vanwege de miljoenen mensen in zijn netwerk enige jaren geleden uit tot de beste netwerker in Silicon Valley. Wat kunnen we van hem leren? Lees over: Het is beter om te geven dan te krijgen. | Wat doen de meeste mensen fout? | en meer.

Het is beter om te geven dan te krijgen.

Zoek naar dingen die je kan doen voor anderen, zoals het delen van kennis of hen voorstellen aan interessante mensen. Geef nooit met het oogmerk om terug te krijgen, maar toon echte interesse in wat je gemeenschappelijk hebt. Netwerken is bovendien een fantastische gelegenheid om te leren van anderen. Stel dus zo veel mogelijk vragen.

Wat doen de meeste mensen fout?

De meeste mensen proberen te snel een relatie te bouwen. Vertrouwen opbouwen is een langzaam proces, waarvoor geen trucjes bestaan. Vergeet ook nooit je contacten op te volgen. Bedenk dat elke interactie een klein beetje je relatie verbetert, zelfs als je niet altijd een antwoord op je vragen krijgt.

Hoe bouw je een groot netwerk zonder contact te verliezen met iedereen?

Stel prioriteiten en zoek speciale gelegenheden om connecties te maken met mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ze altijd benaderen wanneer je interessante informatie voor hen hebt of wanneer je ze aan iemand anders kan voorstellen die voor hen van nut kan zijn. Je toont daarmee aan dat ze belangrijk voor je zijn.

Netwerken is een vaardigheid die iedereen kan leren en oefening en discipline vereist.

Maak er een gewoonte van om elke dag aan je netwerk te bouwen, probeer echter niet te veel tegelijkertijd te doen.

Vraag je af en toe af welke twee mensen elkaar zouden moeten kennen en breng ze met elkaar in contact. Vraag hen achteraf of die introductie vruchten heeft afgeworpen zodat je beter wordt in het maken van connecties.

Stel je voor dat je vandaag je baan verliest. Welke 5-10 mensen zou je om advies vragen? Dat zijn de relaties waar je nu aan moet werken.

Kijk naar de 5-10 mensen met wie je de voorbije drie maanden de meeste tijd hebt doorgebracht.

Ben je tevreden over de manier waarop zij invloed hebben op jouw activiteiten?  Zo zoek en vind anderen in dezelfde groep en investeer in die relaties. Ben je niet tevreden, verander dan je gewoontes en/of je doelgroep.

Hoe sta jij ervoor met jouw netwerkactiviteiten?

Om inzicht te krijgen in jouw netwerkactiviteiten vul dan de Netwerkscan in.

Een reactie van Wim op de Netwerkscan: "De enquête heb ik zonet ingevuld. Deze bevestigt mijn behoefte om meer face to face te netwerken met nieuwe mensen."

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

Netcircuit

Meer weten over Netwerken?

Regelmatig verschijnen er berichten en artikelen over netwerken en hoe je meer resultaat uit je zakelijke netwerk haalt. Vul het formulier in en jij ontvangt deze berichten ook in je mailbox, zodat je niets mist.
Delen is leuk