Evenementen zijn uitermate geschikt om je netwerk uit te breiden en te onderhouden.

Denk bij evenementen aan netwerkbijeenkomsten, congressen, seminars, trainingen en workshops. Maar het bezoek aan zakenbeurs of vakbeurzen of evenement van een klant of een relatie zijn gelegenheden om je netwerk uit te breiden.

Ben je lid van een netwerkclub, bezoek dan zoveel mogelijk de evenementen van jouw netwerkclub.

Er is keuze genoeg. Je kan, als je dat zou willen, elke dag wel naar een netwerkbijeenkomst of naar een aangelegenheid gaan waar je kan netwerken. Maak er gebruik van en laat je netwerk groeien.

Hoe maak je een keuze uit het grote aanbod van netwerkevenementen. Lees verder voor tips en adviezen.

Denk goed na over wat je wil bereiken met netwerken, wat zijn je doelen en komt dat overeen met het doel van het evenement en is er gelegenheid genoeg om tijdens of na het evenement te kunnen netwerken.

Bij netwerken gaat het nog steeds om eerst aardig gevonden te worden. Zakendoen komt later als er vertrouwen is. Direct proberen te verkopen wordt als niet prettig ervaren en zeker niet gewaardeerd. Hou daar rekening mee bij het stellen van een doel voor het bezoek van een evenement.

Een aantal tips en adviezen:

Bepaal naar welk evenement je toe wil gaan.

Zoek op Google naar evenementen of beurzen, geef daarbij aan in welke provincie of stad. Kijk op facebook naar evenementen of kijk op Eventbrite. Selecteer daaruit wat voor jou van belang is want ook dorpsfeesten en braderieën worden getoond.

Zoek op internet ook naar locaties waar netwerkevenementen of beurzen plaatsvinden en kijk daar op de agenda of kalender.

Vraag aan je collega’s, vrienden en klanten (ook aan je concurrent) welke evenementen voor jou geschikt zijn.

Bezoek zoveel mogelijk de evenementen waar jouw doelgroep ook naar toe gaat.

Vertel aan anderen naar welk evenement je gaat. Wellicht is dat voor een ander ook interessant. Je laat daarmee zien dat je aan ze denkt.

 

Voorbereiding van je bezoek aan een evenement.

Bekijk van tevoren de deelnemerslijst, als deze voorhanden is en selecteer personen die voor belangrijk voor je kunnen zijn.

Check eventueel hun profiel op LinkedIn, Facebook of Instagram. Ben je bijvoorbeeld al een “vriend”, laat hem of haar dan weten dat jij er ook heen gaat.

Wellicht kan je aanbieden elkaar daar te spreken en eventueel om hulp vragen, denk daarbij aan een introductie bij één van zijn/haar relaties.

Vraag, indien mogelijk, aan de organisatie wie belangrijk voor je is en voor wie jij interessant kan zijn.

Bereid vragen voor wat je wil weten van het thema van het evenement en voor degene die je wil ontmoeten of spreekt.

Bereid marketing boodschap, je pitch goed voor. (Leer hier, hoe je de indruk die je maakt blijvend te maken.)

Bedenk hierbij goed dat mensen in eerste instantie niet echte interesse hebben in jouw product of jouw processen.  Men wil weten hoe je hen kan helpen wat ze van je kunnen krijgen en wat ze daaraan hebben. “What is in it for me?”

Een pitch is een kort bericht waarmee je iemand warm enthousiast probeert te maken voor wat jij te bieden hebt.

Verwerk in je pitch wie je helpt (doelgroep) voor welk probleem je een oplossing hebt en wat die oplossing oplevert. Sluit in ieder geval je pitch af met een open vraag aan je gesprekspartner en luister goed naar wat de ander bezighoudt.

Zorg voor voldoende visitekaartjes zodat je jouw gegevens achter kunt laten.

Het evenement bezoeken.

Zorg dat je op tijd bent, liever nog: kom iets eerder en maak kennis met de organisatie, stel je dan strategisch op zodat je de mensen ziet binnenkomen, glimlach en neem een open houding aan.

Een gesprek aangaan met een onbekende kan spannend zijn.

Vaak voel je zelf wel aan of de houding en de positie van iemand of een groep mensen of er gelegenheid is om een gesprek aan te gaan of je bij een groep aan te sluiten.

Staat iemand alleen? Stap rustig op de persoon af met een glimlach en een uitgestoken hand, stel je voor en stel vervolgens een open vraag. Begin niet direct met je pitch.

Aansluiten bij een groep kan je als er een opening is in de opstelling. Vraag dan of je erbij mag komen staan, steek vervolgens je hand uit naar iedereen in de groep en stel jezelf voor, herhaal je naam (en eventueel bedrijfsnaam) bij elke kennismaking. Veelal komt het gesprek vanzelf opgang.

Een netwerkgesprek voeren.

Straal oprechte belangstelling uit en begin een gesprek niet met je eigen verhaal. Eerst praten over het onderwerp van het evenement of over “koetjes en kalfjes” kan de spanning wegnemen.

Stel oprecht geïnteresseerde vragen pas dan zijn mensen bereid tijd aan je te besteden. Als je gesprekspartner iets verteld probeer dan door te vragen, daarmee toon je echte belangstelling en kom je aan de weet of je er iets aan hebt.

Als jouw gesprekspartner vraagt “en wat doe jij” kan je met een pitch komen. Hen je een goede pitch dan zal er verder gevraagd worden.

Heb je een goed gevoel bij het gesprek, wil je maar weten van de persoon of zijn/haar product denk je dat hij/zij iets aan jouw product heeft, vraag dan aan het einde van een gesprek om een visitekaartje en spreek ook een actie af. Bijvoorbeeld: “Zullen we na dit evenement verder praten? Dan neem ik contact op.”

Tijdens een netwerkevenement van een netwerkclub of tijdens een congres e.d. spreek je niet heel veel mensen. Je ziet soms wel iemand die van de één naar de ander toegaat en visitekaartjes uitdeelt. Er worden dan geen echte gesprekken gevoerd en het is maar de vraag of dat op prijs gesteld wordt.

Wat te doen na afloop van een evenement.

Leg vast met wie je gesproken hebt en wat je hebt afgesproken.

Heb je een CRM-systeem, dan voeg je het contact toe. Je kan ook Outlook, Excel of Gmail-contacten gebruiken. Wil je de nieuwe contacten niet direct in je administratie verwerken is Excel of soortgelijk spreadsheet aan te bevelen.

Stuur de mensen die gesproken hebt binnen twee dagen een e-mail om ze te bedanken voor het gesprek en de eventuele afspraken te bevestigen.

Neem telefonisch contact op om een op het evenement gemaakte afspraak te bevestigen.

Zoek je gesprekspartner op bij LinkedIn en doe daar een verzoek om te connecteren. Doe dat met een persoonlijke boodschap en refereer naar jullie ontmoeting.

Hou op regelmatige tijdstippen contact met al je relaties.

Tenslotte

Durf op mensen af te stappen en een gesprek met een onbekende aan te gaan. Je zal best wel eens je neus stoten maar dat komt zelden voor.

Veel succes op netwerkevenementen.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

 

Delen is leuk