Zet je smartphone gewoon even uit.

Wat doet jij tijdens jouw gesprekken?

Goed luisteren naar je gesprekspartner is je smartphone uit zetten en je niet laten afleiden.

Laat je niet hinderen door de piepjes en belletjes van je smartphone, zet de smartphone (en de geluidjes) uit tijdens een gesprek. Het geeft aan dat je aandacht hebt voor je gesprekspartner en dat hij/zij belangrijker is dan je smartphone.

Het is mij ook overkomen tijdens een verkoopgesprek met een verkoper zijn telefoon overging, terwijl hij aan het praten was. Hij haalde de telefoon uit zijn zak en zei tegen mij: “Ik moet dit telefoontje even afhandelen.” en draaide zich vervolgens om om het telefoongesprek aan te gaan. Het duurde meer dan een minuut voor hij zich weer naar mij toe draaide en zonder enige verklaring en/of verontschuldiging zei “Waar waren we gebleven?”

Ik voelde mij toch wel erg verwaarloosd, temeer dat hij niet meer wist waar ons gesprek over ging. Ik antwoorde geïrriteerd “Laten we maar een afspraak maken om ons gesprek voort te zetten, ik bel je binnenkort wel voor een afspraak.” ik heb me omgedraaid en ben weggegaan.

Zorg er altijd voor dat degene met wie in op dat moment in gesprek bent belangrijk voor je is. Als je een belangrijk telefoontje verwacht meldt dat dan voorafgaand aan het gesprek, inclusief de mogelijke inhoud van het gesprek. Bijvoorbeeld als je vrouw op het punt staat te bevallen of als een familielid in het ziekenhuis ligt in kritieke toestand.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais