Vragen zorgen voor het Netwerk Effect.

Worstel je als ondernemer met een vraag die je maar niet beantwoord krijgt, of een probleem waarvoor je niet zelf een oplossing hebt? Voor de meeste vragen ligt het antwoord of de oplossing dichterbij dan je denkt. Het kan voorkomen dat je een probleem heeft of met een vraag zit die niet direct door vrienden, kennissen of de contactpersonen uit jouw eigen netwerk beantwoord kan worden.

Leg die vraag voor aan je netwerk en vraag of zij wellicht iemand kennen die je kan helpen. Door simpelweg de vraag in je netwerk te leggen komen antwoorden al snel.  Maak het wel persoonlijk. De vraag stellen op internet, denk aan Facebook, Twitter, LinkedIn zal enkele reacties opleveren, veelal van mensen die je nauwelijks kent en vaak van degene die iets willen verkopen.

Maak het persoonlijk, door de vraag te stellen aan personen die je goed kent, vertrouwd en weet dat ze je echt willen helpen. Zij zullen voor je op zoek gaan naar mensen die je kunnen helpen en zullen met je met plezier in contact brengen met de juiste personen waarvan je relatie weet dat degene die ze aanbevelen ook goed werk leveren. 

Mensen die jou aardig vinden en vertrouwen gaan bijna als vanzelf voor je aan de slag. Als mensen je aardig vinden en vertrouwen, wil men je ook een plezier doen (je iets gunnen) en je helpen jouw probleem op te lossen. Jouw relaties gaan voor je aan de gang en het antwoord komt vanuit het netwerk van je netwerk.

Dat relaties je willen helpen is mij gebleken na het debacle dat mij is overkomen enkele weken geleden “Pech alles is weg”  (zie het artikel van 25 maart 2019) Veel reacties gingen gepaard met de vraag “Hoe kan ik je helpen?”en “Wat kan ik nu eens voor jou doen?” Hieruit is mij gebleken dat mijn netwerk ook voor mij wil werken. Ik werd daar heel blij van.

Zelf probeer ik er ook achter te komen of en waarmee ik iemand kan helpen of wie ik ken die de ander kan helpen. Dat betekent goed luisteren naar wat men te bieden heeft of waar men naar op zoek is. Mensen worden blij als je ze wilt helpen, al is het enkel en alleen het doorgeven van contact informatie, veelal maak je daarmee twee mensen blij. Gun de mensen een blik in uw netwerk en daardoor gunt men jou ook iets als je daarom vraagt.

Geven zonder er iets voor terug te krijgen? Als je aan een ander iets geeft of gunt zullen de meeste mensen zich jou blijvend herinneren (je bent in Top of Mind) en zeker geneigd zijn jou te helpen als jij de ander duidelijk maakt waar jij een probleem mee hebt of welke hulp jij nodig hebt. Men zal dan ook in hun netwerk voor je gaan informeren.

Tenslotte (en dit is heel belangrijk)bedank je relatie ook persoonlijk voor zijn of haar moeit, ook al heeft het je niet direct iets opgeleverd. Bedanken hoeft niet gepaard te gaan een een cadeautje een e-mail, of nog beter een telefoontje is vaak meer dan voldoende. Denk bij bedanken ook aan een aanbeveling op internet (LinkedIn, Facebook e.d.) 

Netwerken is ontvangen door te geven.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up