5 Gouden Tips om Authentiek te Netwerken

5 Gouden Tips om Authentiek te Netwerken

Het gaat er niet om wat je kent, het gaat om wie je kent.

De juiste mensen kennen bepaalt of deuren geopend worden of gesloten blijven. Of je nu een nieuwe baan wilt, een opdracht, iets verkopen of iemand leren kennen: netwerken is het antwoord.

Veel mensen gaan nog liever dood dan dat ze gaan netwerken. Hierbij vijf onmisbare tips om je op weg te helpen.

NETWERKEN TIP 1: NETWERK MET MENSEN DIE JE MAG

Ook al klinkt netwerken als werk, het is maar net wat je ervan maakt. Netwerken is niet alleen het leukst met mensen met wie je het goed kunt vinden, het is ook nog eens het meest effectief. Je zult elkaar sneller begrijpen, meer mogen en eerder helpen. Netwerken is geen oefening in onoprechtheid, integendeel. Het is je sociale cirkel vergroten op een oprechte manier. Mensen prikken er zo doorheen als je een praatje met ze maakt terwijl je ze niet mag.

NETWERKEN TIP 2: GEEF AANDACHT AAN JE NETWERK

Wanneer je iemand ontmoet hebt en jullie hebben het een en ander uitgewisseld, zorg dan dat je een systeem hebt waar je dat in opslaat. Misschien krijg je hier het gevoel bij dat het gezellige gesprek meteen zo zakelijk wordt, maar zie het eens zo: als jij niet vastlegt wie die ander is en wat jullie besproken hebt, hoeveel aandacht heb je dan voor die ander. En zonder aandacht is elk contact en elke relatie gedoemd nergens toe te leiden.

NETWERKEN TIP 3: WEET WAT JE WILT MAAR WEES GEFOCUSSED OP DE ANDER

Ga niet netwerken zonder je huiswerk gedaan te hebben. Ga en gesprek in om de ander beter te leren kennen. Als je weet wat je wilt en contact maakt me de ander, dan komen informatie en contacten van je netwerkpartner vaak vanzelf naar boven. Netwerken is een wederzijdse activiteit en dient altijd win-win te zijn, anders is jullie relatie geen lang leven beschoren.

NETWERKEN TIP 4: DE CURRENCY VAN NETWERKEN IS JE REPUTATIE

Wie jij bent en waar jij voor staat is het verhaal dat hoort bij jouw persoon. In eerste instantie draait netwerken om wie je bent en pas in tweede instantie om wie je kent en wat je weet. Er is een eigenlijk van mensen waar je altijd op kunt vertrouwen. Namelijk mensen willen zich goed voelen. Ze gaan dus het liefst om met mensen die hen een goed gevoel geven. De business komt uiteindelijk altijd op de tweede plaats.

Zorg er dus voor dat mensen een goed gevoel overhouden aan een interactie met jou. Doe dingen waar je enthousiast over bent, zodat je dat enthousiasme en plezier over kunt brengen aan anderen. En bewaak je reputatie ten alle tijden. Volg je intuïtie als mensen met je in zee willen gaan waar je geen goed gevoel over hebt, hoe verleidelijk het aanbod ook mag zijn. En wees altijd straight.  Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven.

NETWERKEN TIP 5: VERRAS DE ANDER

Als je met iemand staat te netwerken en jullie kunnen niet direct iets voor elkaar betekenen, denk dan bij jezelf: hoe kan ik de ander verrassen? Probeer een onvergetelijke indruk na te laten door deze persoon te verrassen met een attentie. Niet op een manier, alsof je alsnog iets van deze persoon wil, maar op een manier die gebaseerd is op het geven om het geven. Dát is namelijk dé manier om een onuitwisbare indruk te maken op een ander.

Waardeer het bijvoorbeeld as je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niet direct iets mee. Misschien kun je een ander er blij mee maken. Vertel dat ook aan de tipgever. Wees de matchmaker. Ook al krijg je er niet direct waardering voor terug, opgeteld doet dit wonderen voor je reputatie. Het principe is dat je iets voor iemand anders doet wanneer je hem of haar niet nodig hebt. Bewaak wel je grenzen, want je wilt mensen ook niet het idee geven dat je een naïeve eikel bent waar ieder misbruik van kan maken (maar dat hoef ik jou niet te vertellen).

Heb je vragen over zakelijk netwerken, neem gerust contact met me op, ik sta je graag te woord. Ik wens je veel netwerkplezier.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

 

Bron: Netcircuit & AttractionGym

Delen is leuk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *