Acquireren via je netwerk en het netwerk van je relaties

Laten we nu eens heel eerlijk zijn, uiteindelijk gaat het bij zakelijk netwerk om bestaande en nieuwe relaties die bij je willen kopen, toch?

Hoe kan je op een goede manier gebruik maken van jouw netwerk én het netwerk van je relaties? Wanneer koopt iemand nu juist bij jou?

Simpel gezegd koopt men pas bij jou als men je kent, aardig vindt en je vertrouwt, maar dat weten we wel en daarom gaan we naar netwerkclubs en evenementen om relaties te maken en te ontmoeten want: “Als men niet weet wie je bent en waarvoor ze jou moeten bellen krijg je nooit de opdrachten die je hebben wil.”

Koude acquisitie warm maken kan goed via je eigen netwerk en het netwerk van je relaties. De enige voorwaarde is dat de kwaliteit van je netwerk erg goed moet zijn, dat men je aardig vindt, je vertrouwt en weet dat jij kwaliteit levert.

Blijf in “Top of Mind” bij jouw relaties door regelmatig contact te hebben en

 • Aandacht te geven aan je relatie in plaats van aandacht te vragen
 • Oprechte interesse te tonen in wat de ander bezighoudt (zowel zakelijk als persoonlijk)
 • Dat je de ander graag wil helpen (ook zakelijk als in persoonlijke omstandigheden)
 • Als er om hulp gevraagd wordt je direct actie onderneemt.

Als je je netwerk goed onderhoud zal de kwaliteit alleen maar toenemen en zal de bereidheid om iets voor jou te doen ook toenemen. (Je ontvangt omdat je geeft)

Graag wil ik één van de activiteiten die je kan doen hier toelichten:

Vraag je relatie om relatie(s),

 • Kies daarvoor het juiste moment. Je relatie zal in de juiste stemming moeten zijn (of gebracht moeten worden) Het mooiste is het als je relatie vraagt “kan ik iets voor je doen?”
 • Vraag naar de juiste persoon. Geeft men aan welk bedrijf voor jouw product ook in aanmerking komt, vraag dan wie je daar moet hebben (bij voorkeur natuurlijk de beslisser)
 • Vraag of je de naam van jouw relatie mag noemen in gesprekken. Dat helpt ook als je het maken van een afspraak via een secretaresse of persoonlijk assistent moet gaan. Vragen om het mobiele nummer kan ook.
 • Vraag om een introductie. Wat is er nu mooier als jouw relatie een afspraak voor je regelt.

Nog een paar tips om via je netwerk nieuwe relaties te vinden:

 • Nog enkele van je relaties uit voor een lunch en vraag dan aan elke relatie om een andere ondernemer mee te nemen. (maak de groep niet groter dan 12 personen)
 • Organiseer een “Leveranciers” dag nodig enkele leveranciers uit voor een speciale middag waarin je hen bedankt voor de goede service. Laat de leveranciers ook een introducee meenemen.
 • Organiseer een “open dag” en nodig daar relaties voor uit.

Wil je meer weten over professioneel netwerken of deze tips, neem gerust contact met me op.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

Maak gebruik van mijn netwerk

Delen is leuk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *