Adem weer vrij: reiniging en desinfectie van lucht, oppervlakten en voorwerpen van mogelijke virussen

Viruspreventie met Viruscleaning

Eindelijk gaat dan ook het RIVM overstag door aan te geven dat besmetting ook via druppeltje over grotere afstand plaats vindt. Ook stelt het rijksinstituut niet langer dat verspreiding via grote druppels belangrijker is dan via kleine druppels. In afgesloten ruimtes, die slecht geventileerd worden en waar je langere tijd met anderen verblijft, kunnen aerosolen-overdrachten mede een rol gaan spelen.

De Viruscleaner is een mobiel apparaat dat oppervlakten in elke ruimte binnen enkele minuten reinigt van mogelijke bacteriën, schimmels, gisten en virussen.

De Viruscleaner is een robuust apparaat (geanodiseerd aluminium) bestaande uit 5 LED stroken om een 360 graden werking te krijgen. Daar blootstelling aan UVC door mensen een beperkt risico met zich meebrengt is het te adviseren om tijdens het proces van die paar minuten niet gelijk in de ruimte aanwezig te zijn.

Hierbij een animatiefilm over de Viruscleaner: https://youtu.be/xU0IkNc5tgY

Het gebruik van de Viruscleaner is vrij simpel. De schoonmaker/schoonmaakster rijdt de Viruscleaner in de ruimte en plaatst het apparaat op een centrale plek. Zodra de stekker in het stopcontact wordt gestoken, verlaat de schoonmaker de ruimte. Na enkele minuten (met signalering) is het apparaat uitgeschakeld en kan de schoonmaker de stekker weer veilig uit het stopcontact halen en naar een volgende ruimte gaan. Er is dus geen technische kennis voor nodig (plug & play).

De voordelen boven andere disinfectiemethoden, zoals ionisatie, ozon, waterstofperioxide en chloor, zijn onder meer:

 • Geen schadelijke stoffen/residu.
 • De ruime kan na desinfectie direct weer in gebruik worden genomen.
 • Geen extra kosten voor desinfectiemiddelen.
 • De LED lampen gaan minimaal 20.000 branduren me, in veel gevallen zelfs meer dan 40.000.
 • Relatief lage aanschafkosten met een snelle ROI.
 • Geen onderhoud nodig (eventueel vervangen van de driver).
 • Als extra leveren we hierbij een handheld desinfectie device, die eenvoudig kleinere oppervlakten kan behandelen, waar de Viruscleaner niet bij kan.

Het voordeel van LED boven kwarts/glas (kwarts wordt vanwege het kwikgehalte niet meer geproduceerd):

 • Een lange levensduur (minimaal 20.000 branduren).
 • Minder energie: De zeer lange levensduur van de Viruscleaner zal om en nabij de 40.000 branduren amper capaciteitsverlies hebben. Dat ligt zelfs onder de 10%.
 • Het rendement van kwartslampen is slecht 50% aan het einde van zijn vermogen.
 • LED lampen gebruiken ruim 50% minder elektriciteit dan de traditionele gloei-, fluorescentie- en halogeenopties. Energiebesparing dus.
 • LED lampen zijn veel beter beschermd tegen breuk, waardoor de kwetsbaarheid nauwelijks enig risico met zich mee brengt.
 • LED is duurzaam, natuurlijk en recyclebaar.
 • LED lampen zijn doorgaans goedkoper dan kwartslampen.

De gecertificeerde LED lampen worden uitsluitend in Europa geproduceerd, waardoor de controle op de duurzaamheid van het materiaal gegarandeerd is. De viruscleaner is in Nederland ontwikkeld en wordt geheel in Nederland geproduceerd en geassembleerd met Nederlandse en Europese materialen met CE Keurmerk en veiligheidsvoorschriften. De garantie wordt afgegeven voor twee jaar.

De Pure Breeze, het tweede mobiele apparaat, is eenvoudig inzetbaar als alternatief voor natuurlijke luchtventilatie en recirculatie van binnenruimten. Met behulp van een HEPA 14 filter en UVC LED kan de lucht in elke ruimte 24x7worden gedesinfecteerd en gereinigd. Omdat UVC in deze ventilator is ingebouwd en daarmee een gesloten systeem is, kun je de Pure Breeze neerzetten en kan men tijdens de werking ervan gewoon in de ruimte aanwezig zijn. Ook de Pure Breeze zorgt voor een mobiele en complete oplossing ten aanzien van desinfectie. In een korte tijd is de gehele lucht ververst. In aanvulling op oppervlaktereiniging, dat vaak een momentopname is, biedt de combinatie van beide apparaten een virusveilige omgeving. In deze Pure Breeze zit een HEPA 14 filter. Dat is een NEN-EN 1822.1 gecertificeerde filter, die alle micro aerosolen, waarmee mogelijke virussen zich voortbewegen, uit de lucht filteren. De Pure Breeze heeft een capaciteit tot 1.000m3/uur. Een variant hiervan is de Ceilinfect (L- 60 cm of XL-120 cm), die je in het plafond inbouwt.

UVC kan overigens ook worden ingebouwd in luchtbehandelingskanalen, zodat elke ruimte toegerust is voor infectiepreventie. 

De inzet van UVC en HEPA binnen de ziekenhuizen.
UVC, een onzichtbaar licht, wordt al gedurende decennia door een verscheidenheid aan bedrijven en industrieën al toegepast. Bij ziekenhuizen, industrie, horeca is er een fikse behoefte om lucht, water, en oppervlakten te desinfecteren (tussen 200 en 280 nm). UVC-energie wordt geabsorbeerd door nucleinezuren in het RNA en DNA, wat resulteert in covalente bindingen die bij de juiste dosis ervoor zorgen dat de ziekteverwekker zich niet meer kan voortplanten en infecteren.

Meer informatie over de inzet van UVC o.a. in ziekenhuizen:
https://www.viruscleaning.eu/info/uvc-wordt-steeds-meer-ingezet-voor-het-bestrijden-van-covid-19

Daarnaast bied ik de Boxinfect, een grote Box waar kleine voorwerpen binnen 2 minuten worden gedesinfecteerd.
Om de betrouwbaarheid van de inzet van UVC te testen bied ik daarnaast verschillende mogelijkheden om de UVC straling/dosis te testen (kaarten, dosimeters e.d.) op oppervlakten en mensen. 

 
Voor meer informatie zie ik graag je telefoonte of email tegemoet: 06-20511529, info@viruscleaning.eu
Jan-Willem van Dam
Delen is leuk