Drie willekeurige tips om meer uit je netwerk te halen

Uit de vele netwerktips deel ik graag drie willekeurige tips om meer uit je netwerk te halen.

1. Maak gebruik van social media
Natuurlijk, face to face contact is belangrijk, en er gaat niets boven een goed gesprek – maar wie zijn zakelijke netwerk optimaal wil benutten, kan niet om de online netwerken heen.

“Voordat je een nieuwe opdracht krijgt word je onvermijdelijk gegoogled”. 

Je kunt dus maar beter zorgen dat je gevonden wordt. Het mooie aan netwerksites en social media is dat je zelf bepaalt wat men over je te weten komt, want je zet de informatie zelf online. Met een leuke foto van jezelf – men ziet nu eenmaal graag een gezicht bij een persoon – kom je al een heel eind.
De belangrijkste zakelijke netwerksite is LinkedIn, andere social media als Facebook, Instagram en Twitter kun je zakelijk gebruiken. Voor B2B in Nederland is Netcircuit.nl een groeiend netwerk, zonder ongewilde reclame.

2. Gebruik andermans netwerk
Eén van de voordelen van de netwerkwebsites is dat je van je eigen netwerkleden kunt zien wie zij allemaal in hun netwerk hebben.

Een relatie vertelde: “Op deze manier heb ik veel nieuwe opdrachten gekregen. Ik kijk op de LinkedInpagina’s van kennissen van kennissen, de zogenaamde tweedegraads connecties. Als ik zie dat zij op mijn pagina zijn geweest, stuur ik ze een berichtje of een e-mail of ik ze misschien ergens mee kan helpen? En regelmatig komt er een opdracht uit.”

Ook kan je aan jouw (zaken)relaties vragen om namen van mensen die binnen jouw doelgroep vallen en waar je graag mee in contact wil komen. Sommige mensen durven dat helaas niet te vragen. Je kan dat echter beter wel doen, want door te vragen zeg je ook tegen je relatie dat hij/zij belangrijk voor je is. Vaak is het zo dat goede relaties je willen helpen. Als je door een relatie geholpen wordt vergeet dan niet om ze te bedanken.

3. Stel vragen

Heb je een naam (via een relatie of LinkedIn dan is de makkelijkste manier om persoonlijk contact te leggen is door gerichte vragen te stellen. Mensen vinden het over het algemeen leuk om over zichzelf of hun werk te praten, en voelen zich gevleid als je interesse toont. Zorg wel voor een goede voorbereiding door via Google of LinkedIn meer te weten te komen over de persoon.

Stel een vraag via social media, bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter, vaak heb je dezelfde dag een reactie v an iemand die je verder helpt, een advies geeft of met je in contact wil komen.

Een volgende keer meer. Je kan ook de Voordeelpas een jaar gratis uitproberen, je ontvangt dan iedere dag een netwerk- of marketingtip op je iPhone of Smartphone.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

 

 

Delen is leuk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *