Intelligente Lockdown is een tijd voor bezinning

Bezinning
Om jezelf de maat te nemen, te reflecteren of tot inzicht te komen moet je niet naar anderen kijken of je daarmee te vergelijken, maar bij jezelf te rade gaan en dan aan de slag te gaan. Hierbij gaat het niet om het materiële of financiële het gaat nu even om de mens en de menselijkheid.

Het begint bij je eigen bewust zijn van je eigen gedrag en je eigen mentaliteit. Ben je misschien niet een beetje doorgeschoten, misschien een beetje geschrokken van jezelf of je situatie, realiseer je dan dat je altijd kan stoppen en balans kan brengen in je leven, zowel privé als zakelijk.

Je kan jezelf altijd resetten door jezelf drie vragen te stellen. Het doet er niet toe of je ondernemer bent of in loondienst. Schrijf de vragen en je antwoorden op, wees eerlijk tegen jezelf en antwoord vanuit jezelf en niet wat je denkt dat anderen ervan zullen vinden.

Is het (nog) leuk?
Vraag je je af waarom u ooit aan dit werk of deze onderneming bent begonnen?

Wat waren toen je begon je drijfveren? Wat gaf je de kick? En is dat nu nog steeds zo? Komt dit doordat jij bent veranderd of je werk is veranderd? Veel mensen halen allang geen voldoening meer  uit  het werk dat ze doen. Erger nog er zijn zeer veel 45-plussers al geestelijk met pensioen. Die vechten al jaren lang tegen zichzelf (en dus ook tegen anderen). Zonde van je ‘leeftijd’ (tijd van leven). Soms kan je door zelf anders tegen zaken aan te kijken weer herstarten of jezelf resetten. Soms moet je echter dapper zijn en het besluit nemen om weer te gaan doen wat je echt leuk vindt en soms ongeacht de gevolgen voor je status en je omgeving.

Wat is nu eigenlijk mijn prestatie?
Waar het om gaat is dat je je afvraagt wat je toevoegt, wat jouw meerwaarde is in wat je doet. Wat is nu je echte prestatie? Is dat ook wat er van je verwacht wordt? Waar word je op beoordeeld en is dat in lijn met wat je doet? Doe je genoeg? Of doe je misschien wel te veel? Heb je verwachtingen die je waar wil en kan maken? Kennen anderen je verwachtingen en wat jij van de anderen verwacht?

Worden de mensen waar ik mee te maken heb en ikzelf er beter van?
Er beter van worden in de zin van een beter mens of betere mensen. En per definitie niet in financiële zin of voor persoonlijk gewin. De vraag is of je en de mensen om je heen ervan groeien, er gelukkiger en beter van worden. Of nog mooier, dat ze er betere mensen van worden. Als je een product verkoopt of dienst aanbiedt is dus de vraag of uw klanten er echt wat mee opschieten, of ze er beter van worden. Nu, maar ook op de langere termijn. Als je mensen coacht is de vraag of ze er ook beter van worden als mens. Als jouw werk ertoe doet is het OK. 


Tenslotte: Hoe is de balans tussen bovenstaande aspecten?

Bij bovenstaande vragen is het van belang dat er balans is. Als je alleen maar aandacht hebt voor de prestatie en niet voor de voldoening en de groei van jezelf en anderen is er geen balans.

Ook als je te veel bezig bent met plezier en geen aandacht hebt voor de prestaties klopt het niet. Vraag jezelf zo nu en dan eens af of je in balans bent of dat het scheef aan het groeien is.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

 

 

Delen is leuk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *