Tijdens en na de lockdown wil je klanten vinden en binden.

Het vinden en binden van klanten is voor alle ondernemers een pure noodzaak, ongeacht de lockdown, het “nieuwe normaal” en de 1,5 meter. Als je in Business to Business (B2B) zaken wil doen wil men elkaar persoonlijk zien en is beeldbellen via Zoom, Teams en andere online vergader tools geen echte vervanging van het persoonlijke contact.

Eén van de leden van het Ondernemers Netwerk, waar ik tegenwoordig meer contact via de telefoon en beeldbellen mee heb komt binnenkort toch weer langs voor een “bakkie”, echter met in acht name van de 1,5 meter. Een voordeel is echter wel dat door het beeldbellen we nu minder tijd in de auto doorbrengen.

Waar vinden we nieuwe klanten? 

Is er nu zoveel veranderd door de lockdown? Ja en Nee, er is iets veranderd. Zo kunnen we niet langskomen bij een relatie of koud-canvassen op een industrieterrein. We kunnen niet naar allerlei (netwerk)evenementen en spreken daar dus geen bekenden en nieuwe mensen. We gaan meer online doen, bijvoorbeeld via LinkedIn en er komen steeds meer online bijeenkomsten en webinars, de meeste met als doel om iets te verkopen en weinige om kennis te maken met nieuwe relaties of om kennis te delen. Een aantal marketing activiteiten zal je gewoon moeten blijven doen om meer naamsbekendheid te krijgen en een aantal (voor sommigen nieuwe) marketingactiviteiten moeten uitbreiden, denkend aan meer online actief zijn op Social Media. Logisch toch?

Hoe krijg je in deze tijd mensen geïnteresseerd in jouw product of dienst? 

Soms ligt het antwoord voor de hand én de nieuwe klant voor het oprapen. Denk bijvoorbeeld eens aan je eigen netwerk, zowel je privé als  zakelijk netwerk. Is je netwerk goed op de hoogte van wat je doet en wat jouw bedrijf voor hen kan betekenen? Schakel je netwerk in voor het vinden van nieuwe klanten. Kijk naar je klanten (en andere relaties), met wie hebben zij contact, wellicht zit daar iemand tussen waar jij mee in contact wil komen. Schroom dan niet om een introductie of aanbeveling te vragen. Schroom ook niet om te vragen om zij je in contact willen brengen.

Een paar tips voor je marketingactiviteiten, die je ook tijdens en na de lockdown op meer dan 1,5 meter kan doen.

Zorg voor de AIVA stappen: Aandacht, Interesse, Verlangen en Aanschaffen.

  • Investeer in je relaties. Je B2B-klanten zijn ook ondernemers. Een klein gebaar kan zijn een verjaardagkaartje of een telefoontje om te vragen hoe het jouw klant vergaat in deze tijd, zonder intentie om te verkopen. Biedt hulp aan door bijvoorbeeld de klant in contact te brengen met één van jouw relaties. Door te investeren in je relaties blijf jij in “Top of Mind” 
  • Geef je klant gratis advies op jouw kennis gebied expertise. Bijvoorbeeld via een nieuwsbrief of Blog. 
  • Profileer jezelf, zowel online als offline, als de autoriteit op jouw vakgebied en geef regelmatig jouw visie op de nieuwe ontwikkelingen. 
  • Vraag om een introductie in het netwerk van je huidige klanten en bied aan om je relaties te introduceren bij jouw relaties.

Als men niet weet waarvoor men jou moet bellen, zal het lang duren voordat jij de klanten krijgt die jij wil hebben.

Regelmatig organiseren we Open Business Meetings en kennissessies voor ondernemers, Je vindt deze  op de kalender bij Netcircuit.

Tijdens de Masterclass “Klanten Vinden en Binden” op 4 maart 2021 in Zeist delen vijf sprekers hun kennis op het gebied van Marketing en Acquisitie én kan je jouw netwerk uitbreiden.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

Netcircuit

 

 

 

Delen is leuk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *