Waar moet je op letten bij de zoektocht naar een financiering?

Als ondernemer is het meestal makkelijker gezegd dan gedaan; een goede zakelijke financiering voor je bedrijf vinden. Gelukkig neemt het aantal mogelijkheden om geld te lenen snel toe en dus heb je meer keuze. Dat is fijn, want zo ben je niet afhankelijk van beperkte mogelijkheden. Maar het heeft ook een nadeel: veel ondernemers verdrinken in het moeras aan mogelijkheden en beperkingen. Daarom is het verstandig op een aantal zaken te letten als je op zoek gaat naar een bedrijfsfinanciering.

Aandachtspunten bij een zakelijke financiering

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer manieren bij gekomen om je onderneming te financieren. De meeste ondernemers hebben zo’n financiering nodig om verder te kunnen groeien. Bijvoorbeeld om nieuwe apparatuur aan te schaffen, medewerkers cursussen te laten volgen of door de IT-infrastructuur onderhanden te nemen. Wat de reden ook is, je dient rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Op die manier kun je zelf een lijstje maken van met welke financierders je zaken wilt doen en met welke juist niet.

Hoeveel ga je zakelijk lenen?

Wat heb je nodig om je bedrijf verder te laten groeien. De kans is groot dat het antwoord ‘geld’ is, maar dan is de volgende vraag: ‘hoeveel geld dan?’ De meeste financierders willen graag weten hoeveel geld je voor je zakelijke lening nodig hebt. Zo zijn er kredietverstrekkers die bedragen tot 250.000 euro financieren, maar er zijn ook bedrijven die wel tot een miljoen euro gaan. Het ligt er maar net aan hoeveel indruk je onderneming maakt en hoeveel je zelf nodig hebt. In de meeste gevallen is het niet nodig meer zakelijk geld te lenen dan nodig.

Bij deze vraag hoort ook meteen de looptijd van de financiering. Sommige ondernemers vinden het prima om de komende tien jaar elke maand af te lossen. Andere ondernemers vinden een bedrijfsfinanciering van twee jaar al even slikken. Hoe lang de looptijd is, is meestal afhankelijk van het doel van de financiering en het type bedrijfsfinanciering. De meeste kredietverstrekkers anders dan banken hebben meestal kortere looptijden. Bij de bank kun je een langere looptijd krijgen, maar betaal je ook meer rente.

Over de rente gesproken…

Een belangrijk onderdeel van iedere zakelijke financiering is natuurlijk de rente. De hoogte van de rente zegt meestal al iets over welke bedrijven de financierder interessant vindt. Stel voor jezelf een minimale en een maximale rente. Zo weet je precies wat goed bij je past. Houd er rekening mee dat een lening voor MKB’ers een rente zo laag als 4 procent tot wel een hoogte van 12 procent kan hebben. Het is dus belangrijk dat je de rente meeneemt op je shortlist. Door een hoge rente kan een aantrekkelijke lening toch nog een grote last worden. Kijk dus goed naar de rente en eventuele andere bijkomende kosten. Een rentetarief hoef je meestal niet op te vragen, die kun je ook online vinden.

Wie is de financierder?

Verder is het handig van tevoren even onderzoek te doen waar het geleende geld vandaan komt. Zo weet je bij een bank meteen al met wie je zaken doet. Maar er zijn ook andere manieren zoals crowdfunding. Dan kan het zijn dat het hier om een groep investeerders gaat, of een particuliere investeerder die veel geld in je onderneming stopt. Het is dan wenselijk dat je qua wensen met elkaar op een lijn zit. Meestal maakt het veel uit of je leent bij een bank of bijvoorbeeld een particuliere investeerder. Bij de bank weet je van tevoren hoe lang het duurt totdat je het geld op je rekening hebt. Bij een particuliere investeerder kan dat wel eens langer duren en het is ook niet altijd zeker dat afspraken worden nagekomen.

Met andere woorden: controleer de betrouwbaarheid van de financierder. Zeker als je grote bedragen gaat lenen is goed onderzoek doen een absolute must.

Heb ik een borg nodig?

Financierders vinden het vaak fijn als ze zeker weten dat ze het geleende geld ook terugkrijgen. Daardoor kan het zijn dat de bank of een andere geldschieter een borg gaat vragen. Die borg ben je dan kwijt als je de lening niet kunt terugbetalen. Maar er zijn ook voldoende geldverstrekkers die geen borg nodig hebben, omdat ze geloven in jou als ondernemer en je idee. Op zich is het niet ongebruikelijk om een zekerheid te verstrekken, maar houd er dan wel rekening mee dat je die zekerheden ook kwijt bent als het mis gaat. Zoek dus van tevoren uit hoe de financierder omgaat met bedrijven die de lening (tijdelijk) niet terug kunnen betalen. Sommige financierders zullen meteen allerlei juridische procedures opstarten, terwijl er met andere partijen beter te praten valt. Ook dit valt deels onder de vraag wie je financierder is.

Delen is leuk